Muzeului Național al Literaturii Române – de Ziua Limbii Române

Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 16.00-19.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), va avea loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XII-a.Evenimentul se va desfășura fără public și va fi difuzat în direct de Radio România Cultural. 

Douăzeci și două de nume importante din generații și geografii literare diferite vor susține lecturi publice de câte cinci minute. Sunt invitate unsprezece poete: Ioana Crăciunescu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Ioana Greceanu, Cătălina Matei, Rozana Mihalache, Iulia Pană, Alina Purcaru, Andra Rotaru, Amelia Stănescu și Florina Zaharia, și unsprezece poeți: Romulus Bucur, Teodor Dună, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Luca Ștefan Ouatu, Ioan Matiuț, Bogdan O.Popescu, Adrian Suciu și Robert Șerban. Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit.Amfitrionii evenimentului sunt scriitorul Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu, directorul general al MNLR.Art director: Mihai ZgondoiuProducător: Anamaria SpătaruOrganizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Coproducător: Radio România Cultural. Proiect cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).„Condițiile speciale de prevenire a COVID 19 ne pun în situația de a oferi publicului interesat de Maratonul de Poezie și Jazz doar transmisiunea în direct pe Radio România Cultural, luni, 31 august 2020, între orele 16.00-19.00, și transmisiunea on-line a evenimentului. Vă mulțumesc pentru înțelegere”, a declarat Dan Mircea Cipariu.

*********

Fashiontv: Treizeci de concurente s-au întrecut pentru titlul de Miss Litoral

Anul acesta, concursul de frumusețe cu cea mai longevivă tradiție de pe litoralul românesc, Miss Litoral 2020, a adus împreună 30 dintre cele mai frumoase concurente selectate prin intermediul Fashiontv. Gazda serii a fost complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp, readus la viață de către conglomeratul turimului românesc, Phoenicia Hotels, sub denumirea Phoenicia Blue View Resort. Concurs cu o tradiție de peste 30 de ani, aflat sub producția Fashiontv în cele mai recente ediții, evenimentul Miss Litoral promovează cu succes în toată lumea turismul și frumusețile românești de la malul Mării Negre.

Competiţia a adus pe aceeași scenă 30 dintre cele mai frumoase tinere selectate prin intermediul Fashiontv, însă câștigătoarea titlului de Miss Litoral 2020 a fost Bianca Toma, o tânără de 21 de ani din București, aflată la cea de-a treia participare la un concurs de frumusețe. Carismatica Bianca Toma va reprezenta România la concursul internațional Miss Fashiontv Black Sea, cât și la concursul Miss Fashiontv din Abu Dhabi, și va călători la evenimentele organizate de Fashiontv în Paris, Singapore, Bali, Dubai și Hong Kong.

Bianca Toma

Bianca spune despre experiența Miss Litoral: “Doresc să-mi construiesc o carieră în actorie și stand-up comedy și cred că oportunitățile oferite de colaborarea cu Fashiontv îmi vor asigura o ascensiune sigură către țelul meu.“

Respectând tradiția anuală a concursului, pe lângă titlul de Miss Litoral s-au mai acordat și alte distincții de frumusețe, toate purtând numele stațiunilor românești de la malul mării: Miss Olimp, Miss Mamaia sau Miss Constanta, dar și Miss Phoenicia, Miss Turism sau Miss Star.

Astfel, al doilea titlu din concurs, Miss Phoenicia, a fost câștigat de Larisa Cheregi, din Cluj, care va participa la realizarea campaniei de promovare pentru Mouawad, brandul favorit de bijuterii cu diamante al A-listerilor de la HOLLWOOD si deținător a 5 recorduri mondiale Guinness World Records pentru capodoperele sale unicate.

Câștigătoarea celui de-al treilea titlu din concurs, Miss Turism, este Paula Manesa, din Târgu Mureș. Ea va fi participa la realizarea unei campanii de promovare a turismului de pe litoralul romanesc prin intermediul Fashiontv și  va participa cu Fashiontv la evenimentele din Paris si Dubai.

Ștefana Goția, din Oradea, deținătoarea titlului Miss MAMAIA, va participa la evenimentele internaționale fashiontv din Milano, Paris si Dubai.

Concurentele de la Miss Litoral 2020 au fost selectate pe sprânceană din peste 500 de tinere înscrise la castingul organizat de către Fashiontv. Evenimentul reafirmă succesul campaniilor de recrutare derulate de Fashiontv, prin intermediul cărora tinere din întreaga țară pot aspira la o carieră în lumea modei. Toate câștigătoarele au fost premiate cu vacanțe și sedințe foto.

Miss Litoral face parte din proiectul Fashiontv Summer Festival, proiect care se derulează anual pe malul Mării Negre, începand din 2002. Cele mai bune momente din cadrul evenimentelor sunt transmise la nivel internațional prin intermediul Fashiontv, în 196 de țări, promovând astfel în toată lumea stațiunea Mamaia, turismul românesc și evenimentele desfășurate pe litoral.

******************************************

InfoCons a lansat astăzi, 20 august 2020, Programul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor de Cultură

InfoCons a lansat, astazi, 20 August 2020, Programul National pentru Protectia Consumatorilor de Cultura, program care are drept scop sustinerea si promovarea tuturor artistilor romani, indiferent de forma de exprimare.

Cresterea gradului de educare si informare a cetateanului consumator cu privire la operele de arta realizate de catre artistii romani prin constientizarea acestora in cee ace priveste  drepturile si obligatiile consumatorilor in momentul achizitionarii operelor de arta cat si protejarea artistilor plastici din punctul de vedere al legislatiei nationale si europene din domeniul artei, toate acestea formand valorile culturale nationale.

 Prin intermediul Programului National pentru Protectia Consumatorilor de Cultura, InfoCons isi propune recunoasterea artistilor romani cat si a autenticitatii operelor acestora, acest program avand si conotatie de combatere a contrafacerii operelor de arta.

In cadrul Programului vor fi sprijiniti artistii romani in vederea accesarii pe diferite piete terte, atat cele de la nivelul Uniunii Europene cat si din afara acesteia , din perspectiva protectiei consumatorilor. Lucrarile artistilor plastici trebuie promovate atat la nivel national cat si international pentru recunoasterea muncii lor.

InfoCons in cadrul acestui Program va acorda sprijin prin consilierea si informarea in ceea ce priveste participarea artistilor plastici la diferitele evenimente la nivel international din perspectiva problematicii protectiei consumatorilor, locatii unde ajung lucrarile acestora.

Un demers semnificativ realizat in cadrul Programului National pentru Protectia Consumatorilor de Cultura a fost  implementarea “Campaniei o9atitudine pentru cultura! 100 ani de Romania!”, campanie de promovare a artistilor plastici romani care au realizat tablouri cu imagini din Primul Razboi Mondial. Imaginile cu tablourile acestora au fost promovate la nivel national in cadrul institutiilor publice.

Sorin Mierlea

Cultura! Arta! Literatura! Muzica! Pictura! Sculptura! Sunt cuvinte pe care majoritatea dintre noi le cunoaștem, le utilizăm într-o formă sau alta, în activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi. Dar oare le și înțelegem adevărata valoare? În contextul în care de 13 ani suntem cetățeni ai Uniunii Europene, știm să valorificăm drepturile pe care le avem și înțelegem necesitatea de a ne dezvolta personal și profesional în sensul culturii? Potrivit definiției date de UNESCO, cultura înseamnă o serie de caracteristici distincte specifice unei societăți sau unui grup social în termen spiritual, material, intelectual sau emoțional. Din acest motiv, cultura trebuie înțeleasă, promovată și respectată, ceea ce înseamnă cunoaștere (prin educație și instrucție, în familie, în școală, etc.), participare pasivă (consumator de artă) sau activă la actul de creație (valorificarea înzestrării native), dar și respectarea dreptului de proprietate intelectuală (reglementat prin legi). De-a lungul istoriei omenirii, tot ceea ce rezistă și se păstrează în memoria colectivă este reprezentat de artă și cultură, indiferent de forma de materializare a acestora” – spune Sorin Mierlea  – presedinte  InfoCons.

*************

Rotary Club Continental Bucuresti susține tinerii actori!

Cu o veche istorie în sprijinirea tinerilor artişti, Rotary Club Bucureşti Continental susţine de această dată trupa de improvizație a Teatrului Arte dell’Anima – Improfix, prin donarea unei sume considerabile pentru desfășurarea spectacolelor, promovarea tinerilor artiști și susținerea financiară a acestei trupe. Într-un perioadă extrem de dificilă pentru cultură, iată că Rotary Club București Continental vine în sprijinul tinerilor actori.

Rotary Club Bucureşti Continental s-a constituit ca asociație non-profit în luna iunie 2001, având un număr de 14 membri fondatori. De-a lungul timpului, clubul s-a implicat în diverse acțiuni caritabile, cu un impact extraordinar asupra comunității, de la donații pentru teatrele din Bucureşti la dotarea cu echipamente tehnice a şcolilor, precum şi sprijinul financiar pentru tineri muzicieni de a participa la concursuri internaţionale, Rotary Club Bucureşti Continental continuă să-şi pună amprenta în evoluția armonioasă a tinerilor artişti. Pentru detalii despre proiectele desfăşurate vizitați site-ul: www.rotaryclubcontinental.ro.

Pentru prima dată, Teatrul Arte dell`Anima, condus de către fondatoarea acestuia, actrița Crina Lință, reunește într-un proiect ambițios tineri actori profesioniști din Chișinău, Timișoara, Cluj și București. Cei mai creativi, dinamici și spontani actori selectați în urma castingului „Anima pentru Societate VIII”.

Trupa IMPROFIX va fi acompaniată la clape, de către Vlad Pasencu, unul dintre cei mai experimentați improvizatori muzicali.

Improvizația este arta de a crea din nimic ceva extraordinar, doar cu ajutorul imaginației și al abilităților actoricești. Un spectacol de improvizație nu presupune nimic altceva decât niște actori carismatici, o bucățică de scenă și multă disponibilitate, iar din partea publicului puțină dorință de a participa la crearea magiei și a bunei dispoziții, spune Mihaela Sîrbu cel mai titrat coach de improvizație din România.

Distribuție completă: Emanuel Bighe, Irina Ștefan, Cătălin Ștefan Bucur, Armand Crișan, Petru Marginean, Laura Gabriela Oana, Teodor Abagiu, Crina Lință, Dumitru Țui, Ioana Niculae, Alexandru Cătănoiu

Coach: Mihaela Sîrbu
Clape: Vlad Pasencu

Design și fotografie afiș: Andrei Runcanu

Spectacolul are loc în datele de 14 şi 19 august 2020, ora 21:00, la Grădina TVR, iar biletele sunt disponibile aici: https://artedellanima.iabilet.ro/ .

******************************************

Teatrul Arte dell`Anima – CARUSELUL SPECTACOLELOR ÎN AER LIBER

Teatrul Arte dell`Anima vă invită în diferite spații, în aer liber, să vă bucurați de cele mai frumoase spectacole.

Urmărește aici programul nostru – https://bit.ly/2PsyJ9v și cumpără bilete la spectacolul tău preferat din rețeaua iabilet.ro aici – https://artedellanima.iabilet.ro/ sau la casa de bilete a Teatrului Arte dell`Anima, din Str. Făinari 17D! Hai la teatru!

Spectacol de improvizație –Trupa IMPROFIX

Teatrul Arte dell’Anima vă invită în data de 8 august, ora 21:00, la Grădina cu Filme – Cinema & More – Teatrelli, la premiera Spectacolului de improvizație a trupei IMPROFIX, iar pe 14 și 19 august, ora 21:00, la Grădina TVR în cadrul proiectului „Stagiunea Teatru în TVR”. Vino să vezi un spectacol plin de umor, creat pe loc, la sugestia ta!

Pentru prima dată, Teatrul Arte dell`Anima reunește într-un proiect ambițios tineri actori profesioniști din Chișinău, Timișoara, Cluj și București. Cei mai creativi, dinamici și spontani actori selectați în urma castingului „Anima pentru Societate VIII” , își doresc să te întâlnească.

Trupa IMPROFIX va fi acompaniată la clape, de către Vlad Pasencu, unul dintre cei mai experimentați improvizatori muzicali.

Improvizația este arta de a crea din nimic ceva extraordinar, doar cu ajutorul imaginației și al abilităților actoricești. Un spectacol de improvizație nu presupune nimic altceva decât niște actori carismatici, o bucățică de scenă și multă disponibilitate, iar din partea publicului puțină dorință de a participa la crearea magiei și a bunei dispoziții, spune Mihaela Sîrbu cel mai titrat coach de improvizație din România.

Distribuție: Emanuel Bighe, Irina Ștefan, Cătălin Ștefan Bucur, Armand Crișan, Petru Marginean, Laura Gabriela Oana, Teodor Abagiu, Crina Lință, Dumitru Țui, Ioana Niculae, Alexandru Cătănoiu
Coach: Mihaela Sîrbu
Clape: Vlad Pasencu
Design și fotografie afiș: Andrei Runcanu
Durata spectacol: 1 h 20 minute

Rezervările se fac la numărul de telefon: 0733.060.033, pe pagina de Facebook: Teatrul Arte dell’Anima sau pe www.artedellanima.ro

Biletele sunt disponibile în rețeaua iabilet.ro și la Casa de Bilete a Teatrului Arte dell’Anima.

Pentru spectacolele care se vor desfășura la Grădina TVR, în cadrul proiectului „Stagiunea Teatru în TVR”, biletele pot fi achiziționate de aici –
https://artedellanima.iabilet.ro/ , dar și de la intrare – Str. Col. C-tin Blaremberg (reper Str. Emil Pangrati colț cu Str. Muzeului Zambaccian), cu o oră înainte de începerea reprezentațiilor.

Totul despre femei”

Teatrul Arte dell’Anima vă așteaptă la cea mai savuroasă comedie.

Totul despre femei” de Miro Gavran, în regia lui Felix Crainicupe 16 august, ora19:00, în Parcul Cișmigiu, în cadrul Festivalului „Bucureștii lui Caragiale”, organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, dar și pe 27 august, ora 21:00, la Hotel Caro.

O comedie romantică cu Corina Dănilă, Crina Lință și Adriana Irimescu. Spectacolul a fost produs în urma celei de-a cincea ediții a concursului „Anima pentru societate”.

„Totul despre femei” este povestea unui diamant. O nestemată care va străluci de fiecare dată diferit atunci când va fi rotită în lumină, uneori copleșitor, uneori ludic, uneori trist.

Acest diamant este Femeia – mamă, fiică, iubită, prietenă, soră.

Strălucitorul text scris de Miro Gavran privește femeia realist, cu umor, cu suflet. Spectacolul propus de Teatrul Arte dell’Anima aduce în fața spectatorilor trei actrițe care au acceptat provocarea să ofere nu doar talent și efervescență, ci o fărâmă din sufletul propriu, întruchipând fiecare cinci personaje diferite.

Vino la „Totul despre femei” – o comedie romantică care te va pune pe gânduri. Trei actrițe, cincisprezece personaje și un spectacol de o oră și jumătate ce îți va dezvălui aproape totul despre femei.

Distribuție: Corina Dănilă, Crina Lință și Adriana Irimescu
Regie: Felix Crainicu
Scenografie: Ioana Colceag
Traducere: Mihaela Balint
Adaptare text: Crina Lință
Light & sound design: Alexandru Bibere
Durata: 1h 20’

În cadrul Festivalului “Bucureștii lui Caragiale”, accesul este gratuit în baza unei rezervări prealabile pe Entertix.ro și Arcub.ro
Bilete spectacol 27 august – 
https://www.mystage.ro/spectacole/totul-despre-femei-2500?af=41

*********************************************

MNLR – Lansarea platformei culturaindirect.ro
 
22 iunie, ora 19

Luni, 22 iunie 2020, la ora 19.00, Muzeul Național al Literaturii Române lansează platforma web multimedia  culturaindirect.ro, un proiect work in progress. Despre conținutul platformei și ceea ce își propune să realizeze, aflați în curând! 

Vă invităm să urmăriți un mic preview, aici:  https://vimeo.com/431130499

**************************

VIAȚA DE LA CAPĂT:
Scriitorii imaginează lumea, după pandemie
#4 IOANA NICOLAIE

Cu IOANA NICOLAIE ne întâlnim marți, 23 iunie, ora 21.00, în direct pe pagina de Facebook a MNLR și pe pagina de Facebook a Romanian Cultural Institute in New York / ICR New York.

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşatăNordulCredinţaCenotaf, Autoimun – desemnat de către USR ”Cartea Anului”  2013), antologia Lomografii, patru romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sîrmăPelinul negru – finalist la opt cele mai importante premii literare, câștigător al Premiului pentru proză decernat în 2017 de Revista Ateneu; desemnat Cartea Anului în 2018 de către ”Cititorul știe mai bine” – și Cartea Reghinei, câștigătoare a Premiului Radio Romania Cultural pentru Proză 2020 și a Premiului Național pentru Proză Iași) și literatură pentru copii (Aventurile lui ArikArik și mercenarii, Ferbonia,Vertijia, Călătoria lui Medilo, Spionul KME și, sub pseudonimul Robert Ersten, Cum am supraviețuit clasei a VIII-a). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, Cerul din burtă a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar O pasăre pe sârmă s-a tradus în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în douăzeci și trei de volume colective românești (Ferestre 98, 40238 Tescani, Cartea cu bunici,Intelectuali la cratiță, Cartea simțurilor, Bucureștiul meu, Scriitori la poliție etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European PoetsAn Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.). Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Mexic, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

******************

Teatrul Arte dell`Anima – primul teatru din România dotat cu termoscanner

Teatrul Arte dell`Anima este primul teatru din România dotat cu termoscanner, un sistem inteligent de măsurare a temperaturii corpului uman, la nivel individual și de grup, sistem dezvoltat de către echipa de integrare, dezvoltare și cercetare a Dacia Military Industry, o companie românească privată.

Totodată, în această perioadă, Teatrul Arte dell`Anima a trecut printr-un proces de modernizare și dezinfecție, iar personalul a fost instruit și dotat cu materiale și echipamente necesare prevenirii unei eventuale infectări.

Crina Linţă

În această perioadă am încercat să ne adaptăm schimbărilor survenite din cauza pandemiei de Coronavirus, astfel că marea parte a activității noastre am mutat-o în mediul online, inclusiv cursurile de dezvoltare personală prin teatru atât pentru copii, cât și pentru adulți și seniori. Chiar daca încă nu știm momentul în care vom redeschide teatrul, am considerat că este o perioadă bună pentru a face o serie de modernizări. Pentru noi grija, atât pentru personalul teatrului, cât și pentru spectatorii și partenerii noștri care ne vor călca pragul imediat după încheierea acestei perioade, este motorul care ne-a făcut să facem această investiție. Ne dorim un mediu de desfășurare a activității cât mai sigur, mai ales că în acest spațiu vom relua cursurile de dezvoltare personală prin teatru pentru copii, iar pentru noi siguranța este pe primul loc” – a declarat Crina Lință, președintele și fondatorul Teatrului Arte dell`Anima București.

Iată link-ul de prezentare a sistemului achiziţionat:

*****

Concurs de creație teatrală și literară
1 mai – 15 iunie 2020

Primăria Capitalei prin Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București anunță organizarea unui concurs de creație teatrală și literară. Tema concursului inițiat la propunerea scriitorilor și traducătorilor Lucia Verona și Horia Gârbea este „Distanța”, înțeleasă sub diferite forme, impusă de anumite circumstanțe, cu relevarea aspectelor inedite, comice sau tragice ale distanțării și izolării de societate și de cei apropiați.  Data-limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020, urmând ca textele să fie trimise pe adresa de mail:  concurs@mnlr.ro, cu subiectul „Concurs de creație teatrală și literară”.
 
Participanți
Creatori de literatură de toate vârstele, fie ei membri sau nu ai uniunilor de creatori din toată țara.
 
Juriul
Va fi format din cinci membri, personalități culturale, în principal poeți, dramaturgi, critici literari și teatrali, numele acestora urmând a fi făcute publice doar după finalizarea jurizării și anunțarea câștigătorilor.
 
Modalitate de participare
Participanții vor trimite textele lor inedite/nereprezentate din genurile:

  1. Texte teatrale. Monodrame cu durata estimată a reprezentării de 30-60 minute.
  2. Texte de proză scurtă (inclusiv jurnal, eseu ), 1-3 proze, însumând maximum 20 000 caractere cu spații.
  3. Texte lirice, în număr de 1-5 texte însumând maximum 200 de versuri.

Trimiterea se va face prin e-mail. Fiecare grupaj pe genuri va fi inclus într-un fișier text sau pdf și va purta un motto,  nu va fi semnat. Într-un fișier separat, denumit cu același motto se vor trimite datele personale și de contact ale autorului. Secretariatul concursului va stoca fișierele, trimițînd juriului doar textele literare, păstrînd confidențialitatea numelor autorilor.
 
Data-limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020 pe adresa de mail: concurs@mnlr.ro
 
Textele teatrale selecționate de juriu ca valoroase vor fi montate și reprezentate on-line la TDR, cu posibilitatea de a fi reprezentate ulterior pe scena TDR.
 
Textele de proză, poezie și teatru selecționate de juriu ca valoroase vor fi publicate într-o antologie sau, dacă numărul lor va fi mare, în volume separate pentru proză, poezie, teatru.
 
Juriul va putea stabili ierarhii ale textelor alese (locul I, II, III, mențiuni).
 
Instituțiile partenere vor putea oferi premii, constând în volume de literatură, invitații și abonamente la teatru și la manifestările organizate de  MNLR și BMB etc.
 
Partener: Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România
Inițiatori: Lucia Verona și Horia Gârbea, după o idee de Lucia Verona

*****

Vodafone asigură buna dispoziție, de 1 MAI!

Toată România este invitată la o serie de concerte! Dacă în acest an nu putem sărbători 1 mai la mare, vă dăm întâlnire pe  https://www.vodafone.ro/impreunamaiputernici  unde vom petrece #împreună cu muzică LIVE, din confortul casei noastre.

Între 30 aprilie și 2 mai, artiști renumiți vor aduce un strop de libertate în casele românilor prin muzica lor.

LINE UP:

Joi, 30 aprilie

20.00 – DL Goe va oferi o combinație eclectică de pop, rock, blues și gipsy-jazz LIVE.

20.30 – byron urcă pe scena de-acasă și va cânta LIVE piese de pe noul album “Noua”, dar și alte hituri ale trupei.

Vineri, 1 mai

20.00 – Jean Gavril deschide ziua de concerte. Fără să-și încadreze muzica într-un stil anume, el cucerește cu aluziile sale subtile către muzica pop și funk a anilor ’60, în piese precum “Totul sau nimic”, “Tocuri”, “Fată, bea cu mine” și “Oh Ramona”, cântate LIVE.

20.30 – Tudor Chirilă urcă pe scenă. El nu doar că va cânta LIVE, dar ne va și deschide porțile către unul dintre cele mai personale procese din viața unui artist: procesul lui de creație a unui cântec.

22.00 – Alt Om intră LIVE cu un DJ Set.

Sâmbătă, 2 mai

20.00 – Alina Manole preia scena. Îi place să se joace și să combine teatrul cu jazz-ul într-un stil original, pe care de-acum îl aduce LIVE de-acasă… acasă.

20.30 –  Irina Rimes închide weekend-ul prelungit de muzică LIVE. Cele 250 de milioane de vizualizări pe care le-au adunat piesele ei pe YouTube ne spun că nu mai are nevoie de nicio descriere, ci doar de aplauzele și susținerea noastră.

„Împreună mai puternici” este o inițiativă Vodafone care aduce LIVE la în casele românilor teatru, muzică, sport și masterclass-uri cu artiști și specialiști, pe care vă invităm să îi susținem și să-i aplaudăm împreună.

*****

Clasic e fantastic online. Stagiunea 2013 – 2014

Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” continuă să transmită online concertele Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Am ajuns, acum, la cea de a patra stagiunea. Ordinea și calendarul postărilor – pe site-urile fge.org.ro și clasicefantastic.ro, facebook-urile Filarmonicii și ale Clasic e fantastic și Linkedin ( Cristina Sârbu) – arată în felul următor:

Stagiunea 2013 – 2014 Filarmonica „George Enescu”/Ateneul Român

Duminică, 27 octombrie 2013 – se postează miercuri 29 aprilie
Dimineţi, ceasornice, despărţiri şi alte surprize cu Papa Haydn
Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea”
Dirijor: Andrei Iliescu
Solist: : Ion Lazăr.
În program lucrări de Joseph Haydn.
Comentează: Cristina Sârbu

Duminică, 17 noiembrie 2013 – se postează duminică, 3 mai
Concert de (o)uverturi
Orchestra Colegiului Naţional de Arte Bucureşti
Dirijori: Nicolae Racu, Andrei Racu.
În program lucrări de Rossini, Wagner, Souppé, Zheng Lu/Ma Hongye, I.Mureşianu
Comentează: Cristina Sârbu

Duminică, 8 decembrie 2013 – se postează miercuri, 6 mai
Acrobaţii pe corzi şi clape – piese instrumentale de mare virtuozitate
Interpreţi:
Natalia Colotelo Pancec – vioară
Marius Deneş – pian
Ştefan Cazacu – violoncel
Irina Ionescu – soprană
Emil Vişenescu – clarinet
Danaiel Mureşan – tubă
Trio Zamfirescu – chitare.
La pian : Verona Maier
În program lucrări de Saint-Saëns, Paganini, Darius Milhaud, Mozart, Rimski-Korsakov, Constantin Dimitrescu, Alban, Pablo de Lucia…
Comentează: Cristina Sârbu

Duminică, 26 ianuarie 2014 – se postează duminică, 10 mai
Igor Strawinsky – Povestea soldatului
Interpreţi Trio Mozaic
Oana Spânu Vişenescu – vioară
Emil Vişenescu – clarinet
Diana Spânu Dănilă – pian
Actorii : Anca Sigartău, Mihai Bisericanu, Sandu Mihai Gruia
Comentează : Cristina Sârbu

Duminică, 9 martie 2014 – se postează miercuri, 13 mai
Lectia de jazz
Irina Sarbu – voce
Puiu Pascu – pian
Alex Man – chitara
Ciprian Parghel – contrabas
Tudor Parghel – tobe
invitat special: Marius Gagiu
Cu participarea Crash Percussion Group de la Mark Twain International School
Comenteaza: Cristina Sârbu

Duminică, 6 aprilie 2014 – se postează duminică, 17 mai
Concert de concerte
Orchestra Colegiului Naţional de Arte “ Dinu Lipatti” Bucureşti
Dirijori Nicolae Racu, Andrei Racu
Solişti Mihai Cazacul, Cristina Anghelescu, Viniciu Moroianu, Adriana Gabrian
În program lucrări de Sarasate, Albinoni, Mozart, Beethoven, Paul Constantinescu
Comenteaza: Cristina Sârbu

Duminică 11 mai 2014 – se postează miercuri 20 mai
Concert de muzică veche/ Dansurile curţilor regale
Formaţia de muzică veche CODEX
Filip Ignác – flaute drepte, flaute renascentiste, shalmei, conducerea artistică
Kovács László – vioară barocă, fidulă
Kelemen Andrea – vioară barocă
Ványolós Orsolya – flaute drepte, flaute renascentiste, percuţie
Adorján Csaba – violă barocă, braci
Szögyör Árpád – viola da gamba, contrabas
Lázár Zsombor – violoncel baroc, drâmbă, gordun, cobză
Cu concursul dansatorilor Aniko Szabo şi Peter Iosif Szutor
În program dansuri medievale și renascentiste din Franța, Anglia, Italia, Transilvania, Slovacia
Comenteaza: Cristina Sârbu
Concert organizat în colaborare cu Facultatea de Muzică a Universităţii “Transilvania” din Braşov

Duminică, 1 iunie 2014 – se postează miercuri, 24 mai
Copilăria lui Mozart
Orchestra de cameră a Colegiului Naţional de Arte “ Dinu Lipatti” Bucureşti
Dirijori: Nicolae Racu, Andrei Racu
Cu participarea actorilor Alin Olteanu, Monica Ciută, Irina Sârbu, Sânziana Tarţa, Aurelia Olteanu, a pianistei Raluca Ouatu şi a violonistei Monica Buştean
Scenariul: Emanuel Ciocu
Comentează: Cristina Sârbu
Concert spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Odeon

ATENȚIE !!!!
Pe site-uri, postările vor fi șterse și înlocuite. Pe paginile de facebook și linkedin, ele rămân toate la dispoziția publicului

*****

Câştigătorii Premiilor Radio România Cultural 2020

Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată iniţial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunţate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii GPS Cultural.

Câştigătorii premiilor speciale au fost: coregrafa Miriam Răducanu, care a obţinut Premiul de Excelenţă, Editura Humanitas, care a obţinut premiul Radio România Cultural 20, compozitorul Eugen Doga, distins cu premiul Lux Mundi şi pianista Adela Liculescu, care a primit premiul Celebrându-l pe Beethoven.

Coregrafa Miriam Răducanu, câştigătoarea Premiului de excelenţă a declarat: „Sunt emoţionată şi onorată de faptul că primesc acest premiu. Sunteţi oameni calzi, oameni buni, oameni care înţeleg că prin cultură se pot salva oamenii. Că se pot vindeca răni şi, în viaţa mea, de foarte multe ori am fost în această situaţie. Ca atare o cunosc bine. Dar, încă o dată, vreau realmente să vă urez ca în vremurile astea atât de grele să puteţi totuşi convinge în continuare oamenii care vă aşteaptă cu interes, cu stimă în casele lor, în ideea şi în speranţa că, viaţa care nu e deloc simplă acum, undeva, rămâne pentru ei foarte interesantă. Vă urez mult, mult succes. Depinde de voi. Sunteţi foarte tineri şi îmi fac mari speranţe”.

Premiile acordate sunt următoarele:

– La categoria ProzăIoana Nicolaie, pentru Cartea Reghinei, Editura Humanitas.

– La categoria PoezieAngela Marcovici, pentru volumul: Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă, Editura frACTalia.

– La categoria Teatru: regizoarea Gianina Cărbunariu – pentru un proiect managerial vizionar şi pentru Frontal, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

– La categoria FilmCălătoria fantastică a Maronei, de Anca Damian.

– La categoria Arte vizualeMarilena Preda Sânc, pentru expoziţia Subjective (De)constructions.

– La categoria ŞtiinţăDr. Cristian Presură, cercetător la Philips Research, în Eindhoven, Olanda, pentru cel mai vizionat canal Youtube dedicat ştiinţei.

– La categoria MuzicăFilarmonica de Stat din Sibiu, pentru activitatea artistică foarte consistentă din 2019.

– La categoria EducaţieAsociaţia Telefonul Copilului – pentru organizarea primului Forum Naţional Anti-Bullying.

Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător şi critic literar, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Dragomir- redactor şef Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor şef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

*****

Teatrul Arte dell’Anima este online, pe Facebook!

Începând de vineri, 27 martie, Teatrul Arte dell’Anima şi-a reluat activitatea, de data aceasta, în mediul online. 

În continuare, marți, 31 martie, ora 19:30va fi difuzat gratuit live, pe Facebook, înregistrarea spectacolul “O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, regia Florin Liță.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Alexandru Banciu, Adrian Piciorea, Mircea Băluță, Vlad Lință, Voicu Aaniței, Vlad Brumaru, Ana Crețu şi Bianca Cuculici. Spectacolul face parte din repertoriul teatrului  încă din anul 2016 şi a avut parte de peste 100 de reprezentații, atât la sediul teatrului, cât şi în cadrul festivalurilor naționale. 

Acesta se va putea urmări pe pagina de Facebook: Teatrul Arte dell’Anima

Actriţa CRINA LINŢĂ

Este foarte important ca, într-o astfel de perioada de criză, să nu ne pierdem speranța şi să fim optimişti, dar nu trebuie să ne pierdem nici apetitul cultural. Ne dorim să venim în sprijinul spectatorilor noştri, punând la dispoziția lor, pe rețelele de socializare, un spectacol ce s-a jucat întotdeauna cu sala plină şi la care mulți spectatori nu au reuşit să ajungă. Totodată, vrem să continuăm cursurile de dezvoltare personală prin teatru pentru cursanții noştri, astfel încât aceştia să continue să-şi antreneze gândirea şi spiritul artistic. Dorim să mulțumim tuturor spectatorilor, părinților, copiilor, sponsorilor şi partenerilor ce au avut încredere în calitatea artistică a lucrurilor făcute de noi şi sperăm să ne revedem, nu doar virtual, cât de curând! Până atunci, stați acasă, protejați-vă pe voi si pe cei dragi vouă şi nu uitați de artă, în sufletele voastre!” – a declarat Crina Lință, preşedintele Asociației Arte dell’Anima.
 

*****

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, acordată MNLR

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) a primit miercuri, 25 martie 2020, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

Medalia Aniversară a fost conferită de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, instituției noastre și altor instituții de cultură din România, Republica Moldova și Germania.

În 2018, MNLR s-a remarcat prin organizarea mai multor evenimente de impact, destinate Centenarului Marii Uniri, dintre care amintim: Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare (proiect derulat în perioada 10 – 17 septembrie 2018, cu sprijinul Primăriei Capitalei în parteneriat cu Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români, cu participarea reprezentanților din alte nouă țări europene care au sărbătorit Centenarul, în 2018: Austria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Slovacia și Ungaria); o ediție specială a “Festivalului Internațional de Poezie București“, proiect în cadrul căruia a fost prezentat și Polifonic 100, spectacol multimedia cu zece poeți români contemporani de diverse origini etnice, ale căror creații au fost reimaginate vizual de artista Raluca Popa: Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G.E lekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov, curatoriat de Simona Nastac; Conferințele Centenarului, susținute de numeroși academicieni, precum Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, Viorel Barbu, Victor Voicu, Maya Simionescu, ori oameni de cultură din diverse domenii: Pavel Șușară, Silviu Angelescu, Augustin Ioan, Mircea Deaca, Gabriel Badea-Păun, Ioan Opriș, Adrian Majuru ș.a.; lansarea volumului bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorenaexpoziția “Scriitori români în Primul Război Mondial“, organizată la Academia Bulgară de Științe (ABS), cu sprijinul Institutului pentru Literatură din Sofia; expoziţia  “Manuscrisele scriitorilor în Arhivele Securităţii“, în colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS); expoziția de fotografie și conferința “Marea Unire de la 1918“, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale; expoziția foto-documentară Unirea Basarabiei cu România – primul pas spre întregirea țării (Chișinău, Republica Moldova); ceremonia de lansare a emisiunii de mărci poștale “Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare“, în colaborare cu Romfilatelia și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București; proiectul “Filmul și Literatura“, cu tema Marii Uniri; prezentări pe site-ul oficial, pe tot parcursul anului, a unor materiale documentare dedicate Centenarului Marii Uniri; editarea de cărți, precum: Tratatele de pace ale României 1919-1920, Gheorghe Sbârnă, Ioan Opriș – România în anii Marii Uniri 1918, Dan Gulea, Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți ș.a.

*****

Cinema Muzeul Ţăranului – Filme online

Întrucât Cinema Muzeul Țăranului și-a suspendat proiecțiile pentru următoarea perioadă de timp, vă oferim 3 luni de cinema online – de înaltă calitate – prin noii noștri parteneri – sperăm pe termen lung – MUBI.
MUBI pune la dispoziţie pentru vizionare, în orice moment, o ofertă de 30 de filme, înnoită zilnic – alese cu grijă și cu multă iubire pentru cinema – recente sau clasice, mai puţin cunoscute, mainstream sau chiar experimentale, documentare, lungmetraje ori scurtmetraje de ficţiune, opere de autori consacraţi sau de cineaşti în afirmare.

Primii 100 de pasionați de cinema care vor accesa linkul https://mubi.com/muzeultaranului  vor obține aceste abonamente.

Între timp, ne folosim de această pauză pentru a afla nevoile și așteptările dumneavoastră, privind cinematograful de artă. Ne-ar fi de mare ajutor dacă ați putea completa formularul aici și dacă i-ați putea ruga și pe cei dragi vouă să o facă.

Vă mulțumim și vă dorim vizionare plăcută!

*****

MNLR – Festivalul Internațional de Poezie
București – BEST OF 2017, 2018, 2019 

Începând de marți, 24 martie 2020, Muzeul Național al Literaturii Române va transmite, în fiecare zi, de la ora 18.00, prin intermediul canalului de YouTube și al contului de Facebook, cele mai reprezentative momente din arhiva ultimelor trei ediții (2017, 2018, 2019) ale Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB).

Din anul 2010, Muzeul Național al Literaturii Române organizează anual Festivalul Internațional de Poezie București, eveniment care, de-a lungul celor zece ediții desfășurate până în prezent, s-a impus ca unul dintre cele mai importante evenimente culturale cu specific literar de pe scena culturală românească. În toți acești ani, Festivalul a adus la București aproape 700 de poeți din toată lumea, dar și istorici, critici și teoreticieni literari sau editori, oferind publicului sute de evenimente concretizate în lecturi publice, spectacole de jazz, mese rotunde, întâlniri între poeţi români şi străini, editori și traducători de pretudindeni, care au alternat cu performance-uri de poezie sonoră, experimentală şi de avangardă.

Pe fondul situației create de răspândirea Coronavirusului-SARS-COV-2 în Europa și a apariției cazurilor de îmbolnăvire în București, Muzeul Național al Literaturii Române a decis amânarea pentru anul viitor a celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București, care urma să se desfășoare în perioada 11-17 mai 2020.

În pofida acestei decizii radicale luate de conducerea Muzeului Național al Literaturii Române în spiritul prevenției și al responsabilității, invitația noastră rămâne deschisă, cu speranța că îi vom putea aduce împreună, în anul 2021, pe toți poeții străini și români care deja își anunțaseră participarea.

****

Filarmonica „George Enescu” anunţă reprogramarea concertelor

În urma extinderii epidemiei virale cu Covid-19 şi a recomandărilor oficiale în privinţa luării de măsuri de prevenţie, Filarmonica „George Enescu” anunţă reprogramarea tuturor concertelor din perioada 10-31 martie 2020. În absenţa unei aprobări din partea DSP, siguranţa sănătăţii publice în spaţiile Ateneului Român nu poate fi garantată.

Filarmonica îşi cere scuze publicului şi va aduce la cunoştinţa acestuia modificările ulterioare ale programării concertelor. Biletele deja achiziţionate îşi păstrează valabilitatea. La cerere, sumele aferente biletelor vor fi returnate.

*****

MNLR SUSPENDĂ VIZITELE ȘI ACTIVITATEA CU PUBLICUL

Având în vedere decizia Comitetului pentru Situații de Urgență, Muzeul Național al Literaturii Române suspendă vizitele și activitatea cu publicul la sediul expozițional din strada Nicolae Crețulescu 8, la sediul expozițiilor temporare din Calea Griviței 64-66 și la Casele memoriale, până la data de 31 martie 2020.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

*****

COMUNICAT – MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN

Stimați vizitatori,

Conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Muzeul Național al Țăranului Român se vede nevoit să anuleze desfășurarea tuturor activităților și evenimentelor cu public, până în ziua de 31 martie 2020, inclusiv. Sunt incluse aici: expozițiile, atelierele de creativitate, târgurile, proiecțiile cinematografice, dar și Galeria de Artă Țărănească (magazinul Muzeului).

Ne cerem scuze față de publicul nostru, de parteneri și de colaboratori și ne exprimăm speranța că ne vom relua activitatea obișnuită, în cel mai scurt timp posibil.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

****

ANULARE – Târgul de Carte și Muzică Libris

Asociația Libris Cultural Brașov anunță anularea celui mai important eveniment cultural din Brașov din luna martie: Târgul de Carte și Muzică Libris, ediția a XVII-a, ce era programat în perioada 26 – 29 martie 2020.

        Decizia organizatorilor se înscrie în măsurile preventive anunțate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, ce vizează atât evenimentele publice, cât și cele private, organizate fie în spații închise, fie în aer liber și care implică participarea a peste 1000 de persoane.

“În calitate de organizatori ai acestui eveniment important, Târgul de Carte și Muzică Libris, am luat hotărârea de a anula manifestarea deoarece prioritatea noastră în acest moment este siguranța publicului brașovean, a colaboratorilor și invitaților veniți din întreaga țară și din străinătate. De îndată ce situația generală se va normaliza, ne vom concentra efortul organizatoric pentru o nouă ediție de succes – a declarat Rodica Totoianu, Președinte Asociația Libris Cultural Brașov.

*****

Lansare carte

*** Joi, 12 martie 2020, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește evenimentul de lansare a romanului „Cercul negru” de Lucian Ciuchiță, volum apărut la Libris Editorial. Invitați: Dana Anghelescu, director Libris Editorial, Ioan Iacob, prof. dr. președinte al fundației culturale Hesperus, și Miron Manega, jurnalist.

***

Conferinţă “Radu Stanca”

*** Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 10 martie 2020, de la ora 13.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la Conferința dialog „Radu Stanca – 100”. Participă Anca Sârghie, Marin Diaconu, Cosmin Ciotloș. Moderator: Ioan Cristescu, director MNLR. Moment artistic în interpretarea actorilor Rodica Mandache și Marius Bodochi.

***